Hoe word ik stress-less?
10 december 2017 
in Stress
1 min. leestijd

Hoe word ik stress-less?

In een eerdere blog omschreef ik hoe stress zowat in elkaar zit.

Soms geeft stress ons echt wel lichamelijke klachten zoals vermoeidheid, een druk op onze borst, het gevoel dat alles lastig is of hartkloppingen, het gevoel dat we geen adem krijgen … nog veel meer dan die ondervindingen…

Hoe kunnen we dit nu gaan aanpakken?

Eén van de eerste manieren die we kunnen gebruiken is het werken met de ademhaling.

Het lijkt zo logisch en eenvoudig maar dat is het niet altijd… Onze ademhaling is net hetgene dat we altijd bij ons dragen en ook zal onze ademhaling snel stress ondervinden. Onze ademhaling gaat veranderen onder invloed van de stress die we ervaren. Deze wordt sneller, oppervlakkiger, we gaan vaak korter en minder diep ademen.

Probeer maar eens: leg je ene hand op je buik en je andere op je borst. Adem nu eens goed in en uit met gesloten ogen.

Wat gaat er omhoog? Je buik of je borst? Of beide?

Als we onder stress of spanning staan dan vergeten we vaak goed adem te halen.  We gaan veel sneller en minder diep gaan ademen, we gebruiken dan de borstademhaling, deze is veel inspannender voor ons lichaam dan de buikademhaling. Dus de borst gaat omhoog en de buik niet echt.

Het is bewezen dat het oefenen van de buikademhaling ontspannend werkt. Je kan het al even oefenen door ’s morgens en ’s avonds op je bed een boek op je buik te leggen, zodat je duidelijk ziet dat je boek op en neer gaat.

Mocht deze oefening te moeilijk lijken, want ze lijkt wel simpel maar is dit niet altijd… Dan kan je volgende eens proberen:

Hier gaan we!
Adem 4 tellen in via de neus …  Adem 6 tellen rustig uit via de mond.

Bij het inademen zetten we onze sympathicus in gang. Dit betekent dat we ons lichaam gaan activeren. Bij het uitademen beïnvloeden we onze parasympathicus, hiermee gaan we ons lichaam laten recupereren of tot rust laten brengen.
Herhaal deze oefening enkele keren per dag, zeker dat je je relaxter zal voelen!!

Een andere manier is werkelijk je laten verwennen. Een massage kan je heerlijk doen ontspannen. Vaak heb je geen keuze welke olie je wil dat ze op je lichaam inmasseren.
Maar het kan belangrijk zijn om hierin een keuze te maken, gezien deze ook op je gemoed kunnen inwerken.

Door jou te laten masseren produceer je het hormoon oxytocine en jij hoeft er zelf niets voor te doen. Dit hormoon zorgt voor daling van stress en angst in jouw lichaam en geest. Het geeft je een gevoel van geborgenheid. Het werkt erg ontspannend en door de massage word je je bewust van je spanning en worden jouw spieren dan ook wel gestimuleerd om te ontspannen.

Wil je meer info of heb je vragen?
Of wil je een relaxatie-massage boeken?

Contacteer mij via mail op: sara@unwindyourmind.be

Relax, love and enjoy …

Unwind your mind

Over de schrijver
Psychoterapeut en coach Sara is iemand die geïnspireerd wordt door haar eigen ervaringen en de ervaringen van haar cliënten. Ze is telkens op zoek naar nieuwere methodieken die jou nog beter vooruit kunnen helpen.Als je openstaat om met je body & mind te werken dan ben je zeker en vast aan het juiste adres!

Workshops

Schrijf je in voor een workshop, en maak komaf met stress, piekeren en vermoeidheid.

Individuele begeleiding

Sara kan je helpen om jouw knopen te ontwarren. Bekijk wat individuele begeleiding kan doen.

Meer over Sara

Wie is Sara? Ontdek of zij de juiste persoon is om jou te helpen. Klik hieronder om meer te lezen.