Wandelen doet je 'mood' veranderen...
29 oktober 2017 
in Slapen
1 min. leestijd

Wandelen doet je 'mood' veranderen...

En andere redenen om in de gietende regen toch je hoofdje buiten te steken…

Ikzelf begon er mee in een stressvolle periode om elke dag een halfuur te gaan wandelen, en helpen deed het zeker. Ik kon de stress makkelijker loslaten, ik kreeg meer energie en kon beter slapen.

Elke dag een halfuurtje wandelen of 3 x 10 minuutjes wandelen op een dag lijkt helemaal geen onhaalbare kaart. Vaak gaan rokende collega’s ook wel even naar buiten voor hun sigaretje, waarom dan geen gezonde gewoonte inbouwen als ‘niet-roker’? Even tijdens de lunchpauze of een ‘break’ blokje om gaan wandelen. Het zal zeker je concentratie ten goede brengen!

Het aspect van de natuur is ook van groot belang. Probeer zoveel mogelijk in het bos te gaan wandelen dit geeft een nog grotere boost dan dat je in het stadscentrum zou gaan wandelen.

Ook merken mensen bij een burn-out of depressie dat intensief gaan sporten hen nog verder uitput, vandaar wandelen zal niet verder gaan uitputten noch belastend zijn voor je gewrichten.

Na veelvuldig onderzoek kwam men tot deze positieve boosts:

– Wandelen bevordert je creativiteit

– Wandelen verlaagt je stress, remt het negatief denken. Het helpt jou te relativeren.

– Het stimuleert het optimaal functioneren van je brein, bv plannen, ideeën creëren.

– Elke dag 30 min. wandelen geeft een boost aan je witte bloedcellen, daarnaast verhoogt  het aantal neutrofielen en NK, die je beschermen tegen infecties.

– Helpt bij het afvallen en het behoud van een gezond gewicht.

– Wandelen verstevigt de spieren van benen, buik en billen.

– Uit onderzoek aan de universiteit van Essex in Engeland bleek dat depressieve gevoelens na 6 lange wandelingen in het bos met 70% afnamen… en het zelfvertrouwen met 80% steeg!!

– Wandelen brengt je hormonen in balans. Dr. Welch geeft aan dat mensen met een onregelmatige cyclus deze opnieuw in balans brengen door elke dag een halfuurtje te gaan wandelen.

Nog enkele tips!

  • Plan elke dag je wandeling in
  • Geen tijd? Indien het moeilijk is om een halfuurtje te wandelen, deel deze op in 3 x 10 minuten. Doe even ‘toertje blok’ zo kom je er toch nog aan toe om de stresspieken te reduceren. Of vul een deel van je lunchbreak in met een korte wandeling!
  • Probeer de wandeling mindful te ervaren. Focus je op de geluiden, wat je ziet en wat je voelt, wat je ruikt…  Niets zo heerlijk als na een regenbui in het bos te gaan wandelen!
    Laat even die ‘moeilijke gedachten’ achterwege. Adem diep in en uit en laat los…
  • Zoek wandelvriend(inn)en
  • Draag goede wandelschoenen en duffel je warm in, zeker nu in de herfst/winterperiode! Er bestaat geen slecht weer om te gaan wandelen enkel slechte kledij! Pas deze dus aan…

Be Safe, Be kind… Unwind your mind!

Sara

Enkele leestips:
www.holistik.nl
Het boek: ‘Balans’ van Goedele Leyssen

Over de schrijver
Psychoterapeut en coach Sara is iemand die geïnspireerd wordt door haar eigen ervaringen en de ervaringen van haar cliënten. Ze is telkens op zoek naar nieuwere methodieken die jou nog beter vooruit kunnen helpen.Als je openstaat om met je body & mind te werken dan ben je zeker en vast aan het juiste adres!

Workshops

Schrijf je in voor een workshop, en maak komaf met stress, piekeren en vermoeidheid.

Individuele begeleiding

Sara kan je helpen om jouw knopen te ontwarren. Bekijk wat individuele begeleiding kan doen.

Meer over Sara

Wie is Sara? Ontdek of zij de juiste persoon is om jou te helpen. Klik hieronder om meer te lezen.