Yoga nidra: meditatie en ontspanning
23 maart 2020 
1 min. leestijd

Yoga nidra: meditatie en ontspanning

Dit is een diepe vorm van meditatie en ontspanning waarbij je liggend mijn stem volgt die je door de gestructureerde meditatie heen praat. Een regelmatige beoefening van yoga nidra helpt om emotionele spanning, fysieke spanning en mentale spanning te verminderen. Het is een vorm van meditatie: het bewustzijn van de geest loskoppelen van de meeste zintuigelijke kanalen.

Het is niet slapen zoals je ’s nachts doet. Je balanceert tussen slapen en wakker zijn. Er blijft een spoor van bewustzijn en verbinding met je omgeving.

Er ontstaan hersengolven waarin ervaringen en fragmenten van herinneringen worden verwerkt, spierspanning en stress in het lichaam nemen af en de bloeddruk en hartslag dalen.

Je maakt contact met je lijf en je sankalpa = je intentie of hartenwens.

Voor een rotatie wordt je door je lichaam begeleid zodat je helemaal ontspant.

Ook in de visualisaties en het introduceren van tegenstellingen vindt een rotatie plaats waarbij het rationele brein nog meer buiten spel wordt gezet.

Dit verdiept de ‘trance’. Door de tegenstellingen kunnen neurologische paden in het hersenen veranderen.

Door de diepe ontspanning is je ontvankelijkheid voor je sankalpa veel groter. Je intellect is minder actief, waardoor je minder gaat analyseren. De zaadjes die je diep in je onderbewuste plant, zullen zo niet geïntellectualiseerd worden en dus ook niet genegeerd.

Yoga Nidra is een effectieve techniek voor diepteontspanning.

Deze maakt het mogelijk om je in een 30-tal minuten lichamelijk, geestelijk en emotioneel volledig te ontspannen. Het betekent ‘de slaap van de yogi’s’. Bij het beoefenen van Yoga Nidra ‘pendelen lichaam en geest heen en weer tussen ontspanning en halfslaap. Terwijl het lichaam in slaaptoestand is, blijft het innerlijk bewustzijn helder wakker. Dit zorgt ervoor dat je tijdens deze oefening lichamelijke en geestelijke spanningen los kan laten en blokkades kan doorbreken. 

Volgende effecten kan je ervaren van Yoga Nidra:

  • Het werkt ontspannend en activerend tegelijk, je kan er tot 4u slaap mee inhalen.
  • Het werkt kalmerend, reacties zijn rustig en weloverwogen, men wordt weerbaarder
  • Het verbetert het concentratievermogen en de creativiteit.
  • De algemene gezondheidstoestand verbetert, ook specifieke, acute of chronische klachten nemen steeds meer af of verdwijnen helemaal.
  • Het heeft een bijzondere invloed op ons slaapgedrag. Door regelmatig oefenen leert het lichaam anders om te gaan met slaap. Men kan beter in- en doorslapen, alsook worden allerlei slaapstoornissen minder.
  • Bij burn-out kan Yoga Nidra helpen door jouw eigen energie beter te leren kennen om op die manier ook beter je eigen grenzen af te bakenen. Je zelfvertrouwen groeit en je kan je eigen behoeftes herkennen en duidelijker naar de buitenwereld communiceren. (Kündig, Yoga Nidra)

Enkele sessies:

Hier vind je een eigen opgenomen yoga nidra sessie (Swami Satyananda Saraswati)

Over de schrijver
Psychoterapeut en coach Sara is iemand die geïnspireerd wordt door haar eigen ervaringen en de ervaringen van haar cliënten. Ze is telkens op zoek naar nieuwere methodieken die jou nog beter vooruit kunnen helpen.Als je openstaat om met je body & mind te werken dan ben je zeker en vast aan het juiste adres!

Workshops

Schrijf je in voor een workshop, en maak komaf met stress, piekeren en vermoeidheid.

Individuele begeleiding

Sara kan je helpen om jouw knopen te ontwarren. Bekijk wat individuele begeleiding kan doen.

Meer over Sara

Wie is Sara? Ontdek of zij de juiste persoon is om jou te helpen. Klik hieronder om meer te lezen.